Su kabağı Boyama yazımızı okumadan önce mutlaka Su Kabak işçiliğinde Sağlığımız ve Güvenliğimiz yazısını okuyunuz.
Süs Kabağı Boyama – Susak Boyama nasıl yapılır
Su Kabağı ile ilgili çalışmalarda çalışma ortamı mutlaka aydınlık ve havadar olmalıdır. Çalışma yapanlar özellikle temizleme, delme, kesme, inceltme gibi işlemlerde mutlaka iş maskesi ve iş gözlüğü kullanmalıdır.
Su kabakları yapı itibariyle boyanmaya çok müsait ahşap yapısındadır. Daha önce ahşap boyama yaptıysanız; Süs kabağı (Su kabağı Susak ) boyamak sizin için zor olmayacaktır. Hatta, süs kabağı boyarken kendinizi bir üst sınıfa geçmiş sayabilirsiniz.
Oval bir yapıda olan süs kabaklarını boyamak, düz ahşap objeleri boyamaktan biraz daha zor olsa da; çok daha eğlenceli ve renkli işler çıkaracağınıza emin olabilirsiniz.
Birkaç denemeden sonra, hayal gücünüze bağlı olarak çok güzel boyamalar yapabilirsiniz.
Varak, çatlatma, eskitme, dekupaj, transfer gibi pek çok teknikle su kabaklarını boyayabilirsiniz.
Süs Kabağı Hangi Boya İle Boyanır?
Su kabaklarında akrilik boyaların yanı sıra, metalik sedefli boyalar, simli boncuk boyalar, ahşap koruyucu boyalar, dekoratif ahşap renklendiriciler kullanılabilir. Akrilik boyaların yanı sıra, kullanacağımız fırçalar da önem taşır. Boyalarda olduğu gibi kaliteli fırça kullanmak önemlidir.
Su kabağı boyama malzemeleri
Kabak Boyama teknikleri
- Akrilik boyalar
- Yağlı boyalar
- Sprey boyalar
- Vernikli ve verniksiz ahşap koruyucular
Akrilik Boya ile Su kabağı boyama
Akrilik boya; su bazlı, çabuk kuruyan, toksik çözücüler içermeyen ve çeşitli yüzeylere uygulanabilen bir boya çeşididir. Renkleri ışığa dayanıklı ve kalıcıdır. Sadece su ve sabun ile yüzeylerden temizlenebilir. Islakken silindiğinde kalıcı lekelere neden olmaz.
Akrilik Boyalar
- Metalik boyalar
- Sedefli boyalar
- Simli boncuk boyalar
- Ahşap koruyucu boyalar
Eğer süs kabaklarınızı çocuklarınız ile birlikle boyayıp, güzel bir aktivite yapmak istiyorsanız, akrilik boyalar tam size göre. Genel maksatlı akrilik boyalar, hem sağlıklı boyalardır hem de hızlı kururlar.
Akrilik boya tercihinizi “multi surface” yani genel amaçlı akrilik boyalardan yana kullanın. Böylece, boya daha iyi tutacaktır. (Permolit, Cadense, Rich, Artdeco, Dyo, v.b. markaların var.)
Akrilik boyanın hazırlanması : boya akıcı seviyede olmalıdır. Çünkü boyanın akıcı seviyede olması, boyama esnasında su kabağında pütürler olmasını engellemektedir. Boya ne çok akışkan, ne de çok koyu olmalıdır. Boyanın yoğunluk seviyesi, su ile ayarlanmalıdır. Boyanın fazla akışkan olması, boyanacak kabağın boya tutmasını engelleyebilmektedir. Boya uygun kıvama getirildikten sonra, kabak boyamaya uygun olarak hazırlanmalıdır.
Akrilik boyalar ile kabağınızın tamamını çeşitli renklerde düz renklere boyayabilir veya üzerine resim ve motifler yapabilirsiniz. Bunun için yumuşak uçlu ipek fırçaları tercih etmeye çalışın. Motifler içinde kalem uçlu kadife fırçalar iyi bir seçenek olacaktır.
Kullanıma hazır olan akrilik boyaları, 2 ya da 3 kat sürün ve katlar arası en az 5 saat bekleyin. İsterseniz, boyadan önce su kabağınızı su bazlı akrilik astar ile astarlayabilirsiniz. Ayrıca, zemini önceden beyaza boyayarak çeşitli renklerin daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz.
Yağlı Boya ile Su kabağı boyama
Yağlı boyayı çeşitli renklerde hazır olarak satın alabilir veya kendiniz renklendirebilirsiniz. Kullanmadan önce %15 sentetik tiner ile inceltmeyi unutmayın.
Yağlı boya ile su kabağı boyarken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur; katlar arası en az 1 gün beklemektir. Ayrıca, yumuşak uçlu bir yağlı boya fırçası kullanın ki boya bittikten sonra fırça izleri belli olmasın. Tercihinizi mat yağlı boyalardan yana kullanırsanız fırça izi sorununu en aza indirmiş olursunuz.
Sprey Boya İle Su Kabağı boyama
Sprey boya ile su kabaklarınızı beyaz, siyah, mavi, kırmızı, kahverengi gibi düz renklere veya altın, gümüş, bronz, bakır gibi yaldızlı renklere boyayabilirsiniz.
Sprey boya ile su kabağı boyarken dikkat etmeniz gereken nokta, katlar arası yarım saat beklemek ve en az 25-30 santimetre mesafeden uygulamaktır.
Sprey boya motif için uygun değildir.
Su kabaklarında Çatlatma
Su kabağı dış yüzeyi leke ve çizim kalmayacak şekilde ilk olarak iyice temizlenir. Zemin rengi seçilerek boyanır. Su kabağı çatlama sonrası çatlaklardan su kabağının zemin rengi görünecektir. Bu nedenle su kabağı zemin ve çatlatma boyası uyumuna dikkat etmesiniz. Su kabağı boyama da çatlatma yapılırken zıt renkler seçilerek daha belirgin sonuç elde edebilirsiniz.
Su kabağı zemini boyandıktan sonra çatlatma medyumu 1 kat sürülür . Sürmüş olduğunuz medyum bal kıvamına gelene kadar beklendikten sonra daha iyi sonuç almak için tekrar 1 kat daha çatlatma medyumu sürülür.
Su kabağı yüzeyine ikinci kat medyum sürüldükten sonra 30 dakika beklemelisiniz. Alt zemin rengine uygun olarak çatlatma boyanızı seçerek yumuşak fırça ya da sünger yardımıyla su kabağı boyama işlemi gerçekleştirilir. Su kabağı boyanırken aynı yönde fırçanızı kullanmaya ve boyama bittikten sonra aynı yerden ikinci kez geçmemeye oldukça dikkat etmelisiniz.
Su kabaklarında Yakma
Su kabağı yakma tekniğinde öncelikle daha kolay bir sonuç almak için su kabağının zemini zımparalamak gerekir. Su kabağı yüzeyinde oluşan tozları hafif nemli bir bez yardımı ile temizleyiniz. Su kabağı için seçilen deseni, karbon kağıdı yardımı ile su kabağı yüzeyine geçiriniz. Yakma aleti istenilen ayarda yakma ateşine ayarlanır. Su kabağında bu tekniği uygularken, özenle çalışmak gerekir. Bir an önce bitsin diye hızlı hareket etmemelisiniz.
Vernikli ve Verniksiz Ahşap Koruyucu İle Su Kabağı boyama
Su kabağının içi ve dışı verniklenerek ömrü uzatılmaktadır.
Vernik Çeşitleri
- Selülozik vernikler
- Sentetik vernikler
- Su bazlı vernikler
Vernikli veya verniksiz ahşap koruyucular süs kabaklarında oldukça güzel ve doğal görünümler oluşturacaktır. Ayrıca vernikli su kabakları dış mekanda sert hava koşullarından daha iyi koruyacaktır.
Su kabaklarınızda mat bir görünüm elde etmek istiyorsanız, verniksiz ahşap koruyucu, eğer su kabaklarınızda parlak bir görünüm istiyorsanız vernikli ahşap koruyucuları kullanabilirsiniz
Vernikli ve verniksiz ahşap koruyucular ham ahşap üzerinde kiraz, meşe, ceviz, venge, zeytin, maun gibi ağaç görünümleri oluşturabilir. Eğer su kabaklarınızı bu doğal ağaç renklerinde boyamak istiyorsanız, ahşap koruyucular tam size göre.
Su kabağı boyamada kullanılan Fırçalar
Doğal kıllı fırçalar
Yapay kıllı fırçalar
Rulo fırçalar
Su kabağı boyama örnekleri